csm Synode 2022 1148bac4c5De Synode van de Europees-Continentale Provincie van de Evangelische Broedergemeente begint op zaterdag 5 maart.2022. Nadat de synode 2020 was uitgesteld vanwege de Corona-pandemie en vervolgens helemaal was afgelast in 2021, hebben het Provinciaal Bestuur en het Synodebestuur nu besloten om de Synode digitaal te houden. Het leek te onzeker of de afgevaardigden uit tien Europese landen onder de huidige omstandigheden in staat zouden zijn om naar Herrnhut te komen en zeven dagen intensief samen te werken. De Synode kon niet opnieuw worden uitgesteld vanwege de hangende besluiten en verkiezingen.

Alleen het synodebestuur, de leden van het Provinciaal Bestuur, tolken en een versterkt technisch team zullen in Herrnhut in het conferentiehuis KOMENSKÝ aanwezig zijn. Een extra uitdaging is dat alles parallel in drie talen - Duits, Nederlands, Engels - zal worden uitgezonden, omdat de Provincie gemeenten en werkgebieden in acht Europese landen heeft.

86 leden van de synode zullen een week lang voor hun scherm zitten, plus gasten en ongeveer 20 medewerkers. Een positief aspect is dat de Synodeleden al digitaal ervaren zijn: In 2021 kwamen de afgevaardigden online bijeen voor twee synodale fora - zonder resoluties, maar met gewichtige onderwerpen. En vele andere instanties - vooral het Provinciaal Bestuur - zijn al vóór de pandemie regelmatig online aan het werk. Niettemin vormt de synode een nieuwe uitdaging voor mens en techniek.