Van 21 tot 28 mei 2016 komt in Bad Boll (Duitsland) de Synode van de Europees-Continentale Provincie van de Evangelische Broedergemeente (ECP) bij elkaar. Het is de derde en laatste zitting in de periode 2012 – 2018. Het motto van deze Synodezitting is »De EBG klaar voor de toekomst: lidmaatschap – participatie – financiën«.

91 Synodeleden zullen onder dit motto beraadslagen over een verandering van de structuur van de Synode en over uitdagingen vanuit samenleving en milieu. De veranderingen door de demografie, het tekort aan predikanten en de zorgwekkende financiële situatie van de kerkprovincie staan op de voorgrond.

De Synode is een internationaal gebeuren. De afgevaardigden en de ca. 30 medewerkers komen uit acht Europese landen: Albanië, Denemarken, Duitsland, Estland, Letland, Nederland, Zweden en Zwitserland. Gasten komen uit Groot-Brittannië en Tsjechië. De besprekingen van de Synode vinden in het Nederlands, Duits en Engels plaats.
Tijdens de Synode worden ook gasten uit de oecumene verwacht. O.a. de bisschop van de Protestantse kerk in Württemberg, Dr. Frank Otfried July, en de voorzitter van de Raad van Kerken in Baden-Württemberg (ACK), Dr. Peter Birkhofer. Ook vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk in Duitsland (EKD) en de Protestantse Kerk in Tsjechië (EKBB) zullen tijdens de Synode groeten overbrengen.

De ECP is een van 28 provincies van de wereldwijde Broedergemeente (The Moravian Church). Zij is in 1722 in Herrnhut ontstaan door vluchtelingen uit Moravië en Bohemen. In Nederland is zij vooral bekend door het zendingswerk in Suriname sinds 1735. Naast de traditionele gemeente Zeist zijn er gemeenten in de grote steden, die ontstaan zijn in het kader van de migratie van mensen/personen uit Suriname naar Nederland vanaf 1950. De Evangelische Broedergemeente is lid van de Raad van Kerken in Nederland en Samen Kerk in Nederland (SKIN).