Het Provinciaal Bestuur van de Europees-Continentale Provincie van de Evangelische Broedergemeente heeft in verband met de herdenking van het einde van de Tweede wereldoorlog 70 jaar geleden, de volgende verklaring uitgegeven:

Het Provinciaal Bestuur heeft haar 4e vergadering in het jaar 2015 van 5 tot 8 mei in Herrnhut gehouden. Beide dagen hebben voor de Europese Broedergemeente betekenis in samenhang met de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 70 jaar geleden. Op 5 mei werd Nederland van de Duitse bezetting en van de tirannie van het nationaal socialisme bevrijd. Op 8 mei werd deze bevrijding ook voor Duitsland en voor heel Europa een feit. Europa was door deze oorlog, door Duitsland begonnen, in de vernietiging en ellende gestort.

De Shoah, die in de schaduw van deze oorlog plaatsvond hee70 jaar vrijheid basisft miljoenen Joden het leven gekost. Ook andere bevolkingsgroepen werden slachtoffer van deze vernietigingspolitiek. De Broedergemeente heeft, evenals andere kerken, geen verzet geboden tegen deze oorlogspolitiek. Ook ons internationale karakter heeft niet kunnen verhinderen, dat zusters en broeders elkaar bevochten. Een gevolg van deze misdadige oorlog was de verdeling van Europa. Voor ons als Broedergemeente hield dat in, het verlies van wezenlijke gemeenten en diasporagebieden aan de overkant van de Oder en de Neiße.

Wij zijn dankbaar voor de ontwikkelingen van de laatste 70 jaar, die Europa weer verenigd hebben. Wij danken de zusters en broeders in Nederland, in de Britse en de Noord-Amerikaanse Provincies en in andere landen voor de nieuwe broederschap met de gemeenten in Duitsland. Wij roepen de gemeenten op waakzaam te zijn, aangezien ook vandaag de dag mensen slachtoffer van racisme en totalitaire ideologieën worden – bij ons en elders ter wereld. Wij willen gevolg geven aan de oproep van de Synode van 2014 door prioriteit te geven aan het werk met vluchtelingen en andere mensen, die bij ons een thuis zoeken.