csm kunvald sbor 8dc29c2fbcDenk aan de tijden van weleer, verdiep u in het verre verleden. (Deuteronomium 32:7)

In het najaar 2020 organiseert de EBG Nederland een introductie over de geschiedenis van onze kerk. Deze conferentie bestaat uit drie delen: op drie zaterdagen krijgt u een overzicht van de ontwikkeling van onze kerk, vanaf haar begin in 1457 in Bohemen tot het ontstaan van de wereldwijde Broeder-Uniteit na de Tweede Wereldoorlog.

Deze geschiedenis zal in grote lijnen gepresenteerd worden. Op enkele plekken zal het verhaal verder uitgediept worden. De cursus is bedoeld voor eenieder die de geschiedenis van de Broedergemeente wil leren kennen of eerder verworven kennis weer wil opfrissen. Het biedt geen nieuwe kijk op de geschiedenis, maar wel een basis om zelfstandig verder op onderzoek uit te kunnen gaan. De verschillende inleiders komen uit de Broedergemeente. De lezingen zullen deels in het Engels en deels in het Nederlands gehouden worden. De cursus wordt georganiseerd door Stefan Bernhard, coördinator opleidingen van de EBG Nederland..

De cursus (o.a. lezingen/colleges) vindt op drie zaterdagmiddagen plaats en zal tijdens elke bijeenkomst een tijdvak uit de geschiedenis besproken worden:

zaterdag 26 september houden wij ons bezig met de oude Broeder-Uniteit zoals die van 1457 tot 1648 heeft bestaan; zaterdag 24 oktober kijken wij naar het ontstaan van de Broedergemeente in Herrnhut en de periode van de plaatselijke gemeenten; zaterdag 21 november staat de ontwikkeling van de Broedergemeente tot een wereldwijde kerk in het middelpunt.

De cursusdagen kennen een vaste opbouw: (1) een inleiding met een overdenking over een lied uit de traditie van onze kerk, (2) een lezing die een overzicht over het tijdvak biedt, (3) een tweede lezing die een onderwerp verder uitdiept en (4) een werkcollege waarin wij een originele tekst lezen en bespreken. De bijeenkomsten starten om 14.00 uur en worden om 18.00 uur afgesloten.

Deze cursus zal online plaatsvinden. Zo kunnen wij de cursus door laten gaan ongeacht de situatie op dat moment. Ook hebben wij de mogelijkheid, om inleiders en deelnemers op afstand mee te laten doen. Wij gebruiken daarvoor het platform Zoom. U heeft daarvoor een computer of laptop met internetaansluiting, webcam en microfoon nodig. Deelname met de smartphone via een wifi-verbinding is ook mogelijk, maar niet zo comfortabel.

U kunt zich tot uiterlijk 15 september aanmelden voor de gehele cursus of onderdelen daarvan. Deelname is gratis, maar persoonlijk (de link die u t.z.t. zal ontvangen is alleen voor u bestemd). U ontvangt na uw aanmelding meer informatie en materiaal om u voor te kunnen bereiden. Aanmelding graag bij zr. Renée Wezel via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarbij per bericht: uw naam, telefoonnummer en welke cursusdagen u wilt deelnemen. Er zijn maximaal 30 plaatsen. Vol = Vol!

Stefan Bernhard