rotterdam 2168554 1280Keti Koti (Dag van de Vrijheden) – Het is 157 jaar dat de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de toenmalige Nederlandse Antillen in herinnering wordt gebracht. Dit jaar 2020 anders dan anders. Ten eerste zullen de meeste grote bijeenkomsten in het kader van Keti Koti niet kunnen plaatsvinden of op alternatieve wijze gehouden worden:de herdenking in het Oosterpark zonder publiek, alleen te volgen via NPO 1. Het festival in het Oosterpark afgezegd. Dialoogtafels en lezingen vinden niet plaats of worden online gehouden. En dat uitgerekend dit jaar, waar de Black Lives Matters-beweging tegen racisme en daarmee ook het slavernijverleden op de agenda heeft gezet.

In de gemeenten van de Evangelische Broedergemeente in Nederland zijn op zondag 28 juni een aantal (online-)vieringen te beluisteren geweest. Een aantal gemeenten zal zondag 5 juli met een eerste fysieke kerkdienst (onder beperkingen) Keti Koti vieren.
Voor degenen die nog niet naar de kerk kunnen (of willen) zijn hier een aantal suggesties hoe u Keti Koti met de EBG gemeenten mee kunt vieren (ook in oecumenisch verband):
De Evangelische Broedergemeente Amsterdam-Stad en Flevoland zal op 1 juli 2020 om 10:30 uur een fysieke kerkdienst in de Koningskerk houden. Deelname is alleen mogelijk door aanmelding. De dienst zal ook via de website te volgen zijn: https://ebga.nl/ 
EBG Rotterdam Centrum: https://youtu.be/GyX0W-9Ki4Q 
EBG Noord-Holland: https://youtu.be/HWxRT7l3osg 
Oecumenische viering Rotterdam (26 juni 2020): https://youtu.be/7zv96DF2T7U 
Oecumenische online-dienst Den Haag: https://youtu.be/PE-jLIShcO8  (te bekijken vanaf 1 juli 2020, 0:00 uur).

Foto: Slavernij monument in Rotterdam © Kaatjem via Pixabay