290 jaar lang zorgt het dagtekstenboekje van de Hernhutters voor een wereldwijde verbondenheid door de verspreiding van Gods woord in meer dan 60 talen inmiddels. Dat mag gevierd worden. Van de voorzitter van de nationale synode, ds. Gerrit de Fijter hebben wij deze dag gehoord waarom het dagtekstenboekje van de Hernhutters, zoals hij dat zo mooi zegt, een rol speelt in het leven van hem en zijn familie. Hij prefereert het dagtekstenboekje boven een ‘duimtekst’. Een tekst die willekeurig gekozen wordt door een greep te nemen uit de bijbel, door de positie van de duim aangewezen. “Het idee dat je over de hele wereld verbonden bent met andere christenen die op dezelfde dag dezelfde tekst lezen, ongeacht taal, is zo mooi”.
Ds. Johannes Welschen vertelde vol overgave over het begin van de dagteksten. Iets waar Graaf Ludwig von Zinzendorf zelf mee begonnen is om mensen dagelijks te bemoedigen. Hij kon niet weten dat 290 jaar later zijn idee wereldwijd voortgezet zou zijn. De geschiedenis van het dagtekstenboekje zoals verteld door Johannes Welschen werd ademloos aangehoord door het grote aantal bezoekers van de presentatie. De bezoekers hebben duidelijk aangegeven dat ze meer willen weten van de geschiedenis van de dagteksten. Een vervolg in de vorm van een lezing zit in de pen en we houden u daarvan zeker op de hoogte. Zuster Rita Harry heeft als derde spreker verteld over de wereldwijde verspreiding en kon ons vertellen dat de dagteksten vroeger in Suriname ook andere functies had. Zo hebben kinderen leren lezen en klokkijken door de dagteksten. Aan de hand van verhalen uit haar kindertijd heeft ze de bezoekers kunnen meenemen naar het zonnige Suriname.
De middag in het mooie museum heeft niet alleen mensen uit de EBG getrokken. Onder de gasten waren ook oecumenische partners. Ook onder hen is de interesse in ons dagtekstenboekje groot. “Waarom is er niet gekozen voor de kerkzaal in Zeist voor deze presentatie?” is een vraag die gesteld is. De ECP vindt het belangrijk dat we als kerk ook naar buiten kijken en naar buiten treden. Het dagtekstenboekje verbindt niet alleen EBG-ers wereldwijd met elkaar. Ook in andere denominaties kent het dagtekstenboekje liefhebbers en lezers. Het is voor de EBG van meerwaarde als we onszelf meer profileren. Het museum Catharijne convent heeft bijvoorbeeld al aangegeven meer te willen samenwerken met de EBGN. Het Nederlandse kerklandschap is tenslotte breder en diverser dan alleen de katholieke kerk en de PKN. Het dagtekstenboekje zoals die bij ons bekend is, verdient een breder publiek. Met de presentatie van de 290e jaargang hebben we een begin gemaakt met het vergroten van de bekendheid van ons geliefde dagtekstenboekje.
De kerstperiode komt eraan. Het dagtekstenboekje is een mooi boek om aan iemand cadeau te doen. Bestel ze snel voordat ze uitverkocht zijn.