Comenius NaardenU bent van harte welkom op de Comeniusdag op 30 maart 2019 in de Grote Kerk van Naarden - Vesting. Om 12.45 uur zullen de ambassadeur van de Tsjechische Republiek, de ambassadeur van de Republiek Slowakije en het bestuur van de gemeente Gooise Meren kransen leggen aan de voet van het standbeeld van Comenius voor de Grote Kerk. Het programma in de Grote Kerk begint om 13.00 uur. De kerk is vanaf 12.45 uur geopend. De ingang is aan de torenzijde.

Tijdens de Comeniusdag wordt de Comenius Lezing uitgesproken en zal de Comenius Prijs worden uitgereikt. Het symfonie koor en orkest uit de Tsjechische stad Hodonin zal het geheel muzikaal omlijsten. Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten met een hapje en drankje. De bijeenkomst is gratis, aanmelding is echter verplicht. Een financiële bijdrage is echter welkom!

U kunt zich hier aanmelden:  Aanmelding Comeniuslezing
U krijgt de entreekaarten per mail toegezonden.

 

Comenius Lezing 2019: Broedplaatsen van burgerschap

Prof. Jet Bussemaker zal de Comeniuslezing 2019 uitspreken onder de titel: "Broedplaatsen van burgerschap; over de waarde(n) van weten". In haar lezing zal professor Bussemaker nagaan wat nodig is om de mogelijkheden van kinderen en jongeren in de samenleving tot maximale ontwikkeling te brengen. In haar vorige functie als Minister van Onderwijs heeft zij de Comeniusbeurzen geïntroduceerd als stimulans voor onderwijsvernieuwing en gelijke kansen in het onderwijs.

Comeniusprijs 2019

UAF-directeur Mardjan Seighali ontvangt de Comeniusprijs 2019 op zaterdag 30 maart in de Grote Kerk in Naarden. Seighali (1964) vluchtte in 1990 met haar kinderen uit het onvrije Iran van na de revolutie. Eenmaal in Nederland pakt ze als jonge, politiek betrokken vrouw, de regie over haar leven terug. Ze gaat studeren, wordt politiek actief, bouwt een carrière op en bekleedt tal van nevenfuncties. Seighali wordt geroemd om haar betrokkenheid, wilskracht en inspirerend leiderschap. Sinds 2013 is Seighali directeur van het UAF, een stichting die jaarlijks duizenden hoger opgeleide vluchtelingen helpt om hun talent te benutten. In die rol heeft ze er mede voor gezorgd dat de toegang tot het hoger onderwijs voor vluchtelingen is verbeterd. Ook inspireert zij werkgevers om gezamenlijk duale trajecten te ontwikkelen die rechtstreeks bijdragen aan betere opleidings- en arbeidsmarktkansen voor vluchtelingen. Zie voor meer informatie: www.comeniusmuseum.nl

U kunt de volledige uitnodiging hieronder downloaden: