Logo SchleiermacherPreekprijs
De Evangelische Broedergemeente heeft op 21 november 2018 - de 250e verjaardag van de theoloog Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher - een preekprijs aangekondigd. Tot 12 februari 2019 kunnen preken worden ingediend die "als dialoog" geformuleerd zijn, "van deze tijd", "taalkundig creatief” en “aansprekend voor mensen van vandaag". Met deze prijs wil de Broedergemeente de grote protestantse theoloog, hervormer, filosoof en prediker eren wiens geesteshouding onmiskenbaar door de Broedergemeente bepaald is, ook al heeft hij zich er al vroeg van losgemaakt.

Een Schleiermacher-Preekprijs uit te willen loven, als Broedergemeente / Hernhutters, kan een beetje pretentieus overkomen. Nadat Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher op twintigjarige leeftijd aan de beklemming van het Theologisch Seminarie in Barby (Duitsland) ontsnapte, werd hij als een afvallige beschouwd. Tot nu toe zijn wij zelden op het idee gekomen om ons te sieren met deze grote protestantse theoloog uit de 19e eeuw. Zeker ook omdat wij, Hernhutters, zijn theologie tot op de dag van vandaag grotendeels als verdacht beschouwen. Waarbij duidelijk is te merken dat de Broedergemeente haar stempel gedrukt heeft op Schleiermachers manier van denken.

Met de Schleiermacher-Preekprijs willen wij niet alleen de aandacht vestigen op deze vergeten zoon van onze kerk. Wij leven namelijk in een tijd waarin de preek als monoloog in diskrediet is geraakt. Schleiermacher wist heel goed hoe hij zijn „vrome vrienden“ als in een dialoog bij zijn prediking moest betrekken. Wij leven in een tijd waarin - helaas nog steeds - bitter wordt gestreden om de Bijbel, als het Woord van God. De preken van Schleiermacher combineerden eerbied voor de Bijbelse tekst met kennis over actuele discussies rondom de juiste uitleg van bijbelse teksten. Ook bezaten hij de vrijheid om de Bijbel creatief te verbinden aan actuele maatschappelijke kwesties en persoonlijke leefomstandigheden. Ruim tweehonderd jaar na de Verlichting is het christelijk geloof tenslotte niet meer vanzelfsprekend. Schleiermacher was in staat om op zo'n manier te preken, dat hij ook mensen die religie verachten aansprak - en trouwens, niet alleen degenen onder hen die goed opgeleid waren.

De Schleiermacher-Preekprijs wordt uitgereikt aan preken die

Friedrich Daniel Ernst Schleiermacher- een dialoog zijn
Degene die preekt gaat tijdens een gedeelte van de preek in gesprek met de kerkbezoekers

- van deze tijd zijn
De preek is exegetisch goed uitgewerkt, terwijl tegelijkertijd ook voldoende aandacht wordt besteed aan actuele kwesties en

- taalkundig creatief zijn en mensen vandaag aanspreken
De inhoud van het geloof moet in moderne taal uitgedrukt zijn

 

De inzendtermijn sluit op 18 mei 2019. Preken kunnen ingediend worden in het Nederlands, Duits en Engels. Iedereen kan alleen één preek opsturen. De preken mogen niet ouder zijn als drie jaar. Inzendingen graag per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Die drie beste preken worden beloond met 250 Euro, 185 Euro respektievelijk een Hernhutter Ster. 

De jury:
Dr. Ciska Stark, Protestantse Theologische Universiteit, Amsterdam / Groningen
Prof. Dr. Wilhelm Gräb, Humboldt-Universität, Berlin
Dr. Hanna Kasparick, Evangelische Hochschule, Berlin

Lees hieronder de brief over de verlenging van de inzendtermijn: