Een Oecumenische Conferentie in Lunteren, 14 – 16 juni 2016

De Commissie van de kerken voor Migranten in Europa (CCME), de Conferentie van Europese Kerken (CEC), de Wereldraad van Kerken (WCC) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) hebben in juni 2016 uitgenodigd voor een conferentie in Lunteren (Nederland) met als thema: Wees niet bang – de impact van de globale vluchtelingencrisis op de kerken in Europa.

Ik mocht bij deze conferentie de Evangelische Broedergemeente vertegenwoordigen. Meer dan 60 vertegenwoordigers van verschillende kerken en landen – de meesten actief in het werk met of voor vluchtelingen – kwamen bij elkaar om ervaringen uit te wisselen uit het directe werk met vluchtelingen, maar ook vanwege  gesprekken met regeringen en Europese instanties om de situatie van vluchtelingen te verbeteren. Ook de angst die in veel Europese landen heerst, dat de komst van meer vluchtelingen onze landen zou kunnen veranderen en de manier hoe extreem-rechtse partijen deze angst voor hun doeleinden gebruiken, werd tijdens de conferentie herhaaldelijk benoemd.

Een herdenkingsdienst in de Amsterdamse Keizersgrachtkerk voor de mensen, die bij de poging om in Europa een veilige toekomst te vinden aan de buitengrenzen van Europa hun leven verloren, heeft de deelnemers nog eens duidelijk gemaakt, dat veilige wegen naar Europa nodig zijn. Indrukwekkend waren berichten van de inzet van de kerken in Italië voor dat soort “safe passages”, de manier hoe de Griekse kerken aanwezig waren in Idomeni (het vluchtelingenkamp aan de grens tussen Griekenland en Macedonië) en de moed van de Protestantse Kerk in Nederland om de staat der Nederlanden op Europees niveau voor het gerecht te dagen, omdat de Nederlandse overheid afgewezen vluchtelingen de meeste basale zorg voor onthoudt (een proces, dat de kerk trouwens heeft gewonnen).

Ik heb voor mijzelf drie gedachten meegenomen uit deze Conferentie:

  • De kerken (en dus ook de Broedergemeente) moeten aan de ene kant doorgaan met lokale inspanningen, in asielzoekerscentra, bij vluchtelingen die in de buurt wonen en op alle mogelijke plaatsen deelnemen aan een welkomstcultuur voor vluchtelingen o.a. door ontmoetingen, taallessen en vriendschappen sluiten…
  • Aan de andere kant moeten wij binnen en buiten onze gemeenten de angsten die er zijn, bespreekbaar maken die er zijn en antwoord geven door informatie te verstrekken en de Bijbelse oproep blijven doorgeven: Vrees niet, ik – God – ben met u.
  • In oecumenisch verband zijn wij opgeroepen de overheden in de landen waar wij leven steeds weer te herinneren aan hun verplichting tot humaniteit. Daar hoort voor mij ook bij, dat wij ons inzetten voor veilige wegen naar Europa voor de mensen, die het echt nodig hebben (safe passages).

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Zeist)

Download hier: Wees niet bang - een verklaring (bij CCME)

Herdenking slachtoffers aan de buitengrenzen van Europa

© E. Kabalisa/CCME

Herdenkingsdienst

a4dea19b23

© E. Kabalisa/CCME

Deelnemers

5e39f5d7cb

© E. Kabalisa/CCME

Ontmoeting