passion by congerdesignAan het begin van de Stille Week

Opnieuw hebben de gemeenten een brief van het Provinciaal Bestuur ontvangen. Dit in verband met de vraag of er online-avondmaalsvieringen komen in de Evangelische Broedergemeente in Nederland tijdens de Stille Week. Het Provinciaal Bestuur is na gesprek met de predikanten tot het besluit gekomen voor de gemeenten in onze provincie zó een viering van het Heilig Avondmaal niet te organiseren en ook niet aan te bevelen. U kunt de brief met de bijlage (een gebed voor de Witte Donderdag van zr. Benigna Carstens en br. Johannes Welschen) aan het einde van deze artikel downloaden. 

De Stille Week en Pasen zijn in de Broedergemeente van oudsher tijden, waar de gemeenten vaak samen komen: de lezingen van het lijdensverhaal, de viering van het avondmaal, de paasochtendviering. Maar in 2020 geldt ook voor deze periode: #blijfthuis / #stayhome . Daarom gaan de gemeenten ook voor deze dagen online-vieringen, bemoedigingen, overdenkingen organiseren. U vindt informatie daarover op deze website.

Op dit moment is nog niet alles bekend. Wij zullen dit artikel daarom de komende dagen updaten, zodra er weer nieuws is. Hou daarom de website en ook de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws.

Uit de Evangelische Broedergemeente in Nederland (EBGN)

De Landelijke Jeugdraad van de EBGN is bezig om in tijden van social distancing en afstand houden toch met jongeren in contact te blijven en te komen. Daarom gaan zij zondag a.s. live via instagram. Daarvoor hebben zij een promotekst geschreven en een video opgenomen:

Heey guys, vanaf nu zitten de jongerenwerkers van de EBG ook op Instagram📷.
Jaja, jullie lezen het goed, we zitten ook op de gram.
We zullen leuke posts plaatsen en live gaan.
Ook zullen we met jullie live gaan, praten over verschillende onderwerpen en natuurlijk gezelligheid!
Zondag 5 april gaan we Live om 20:00!
Onze Insta is @EBG.live Follow us✨
Stay connected✨
Bekijk de video via: youtube.

Een aantal gemeenten hebben samen besloten om de lezingen van de Pinawiki, de Stille Week op te nemen en voor iedereen beschikbaar te stellen. De gemeente Noord-Holland heeft de eerste twee diensten online gesteld:

Maandag 6 april 2020: https://youtu.be/YRMV5ttBN20
Dinsdag 7 april 2020: https://youtu.be/jLG0V_UUTVs
Woensdag 8 april 2020: https://youtu.be/BhnAagvIq2s
Witte Donderdag 9 april 2020: https://nederland.ebg.nl/dienst/20200409

De liedblaadjes kunt u aan het einde van deze bericht downloaden.

De URLs van de andere diensten maken wij bekend zodra wij ze ontvangen.

De gemeente Amsterdam-Stad en Flevoland zal op palmzondag en met Pasen diensten online publiceren.
U vindt deze bijdrages via: www.ebga.nl. Ook vindt u daar een bemoediging i.v.m. de Bethaniadienst op zaterdag 4 april.

De gemeente Amsterdam-Zuidoost zendt elke zondag via RAZO (de omroep voor Amsterdam-Zuidoost) een korte kerkdienst uit. Buiten de regio Amsterdam kunt u deze beluisteren via www.salto.nl/razo/ [hier onder RAZO ‘Luister live!’ aanklikken].

In de Stille Week zullen er langs deze weg diensten te beluisteren zijn op

Palmzondag 5 april 2020 om 13:00
Witte Donderdag 9 april 2020 om 19:00 (met herdenking avondmaal en Gethsemane)
Goede Vrijdag 10 april om 14:00 uur (herdenking sterfuur van Jezus)

Meer actuele informatie vindt u via: www.ebgzuidoost.nl.

De gemeente Haaglanden verstuurt per zondag via WhatsApp een audiofile met een overdenking en muziek naar haar leden en vrienden.
Als u deze overdenking ook wilt ontvangen, kunt u een bericht sturen naar 06 17400604 (ds. Christine Welschen).

De gemeente Noord-Holland zal op palmzondag weer een verkorte dienst uit de kerk in Haarlem op de website zetten. Voor de pinawikidiensten zie boven. U vindt de diensten via: www.ebgnoordholland.nl.

De gemeente Rotterdam Centrum zet op palmzondag 5 april weer een overdenking van hun predikant ds. Denny Zinhagel online. U vindt deze via de website: www.ebgr.nl. Het is de bedoeling, dat ook de lezingen van de Stille Week hier te vinden zijn (woensdag t/m vrijdag). Meer informatie via de website.

De gemeente Utrecht zet diensten en overdenkingen op hun website (op dit moment als audiofile). U kunt deze vinden via: www.ebgu.nl. Ook hier zullen de gezamenlijke lezingen van de Stille Week geplaatst worden. U kunt alvast de dienst voor palmzondag bekijken via: https://youtu.be/S1ftIWJUjQU

De gemeente Zeist zal alle diensten van de Stille Week en Pasen online uitzenden. StilleWeekZeistU vindt de link daarvoor via www.ebgzeist.nl.

Uit de diaspora ontvingen wij een overdenking voor de palmzondag van br. Arnold van Dam uit de gemeente Groningen eneen overdenking voor de Goede Vrijdag van br. Johannes Welschen voor de gemeente Arnhem. U vindt beide teksten aan het einde van dit bericht bij de downloads.

Voor 2e paasdag (maandag 13 april) wordt onder verantwoording van het Provinciaal Bestuur en het Moderamen Centrale Raad een online-dienst voorbereid, die in de gehele kerkprovincie te zien zal zijn en ook in verschillende talen gehouden wordt. Op die manier willen wij juist in deze tijd van social distancing en gesloten grenzen duidelijk maken, dat de paasvreugde ons dwars door Europa met elkaar verbindt. De dienst zal vanaf 11:00 op 13 april te zien zijn via: https://nederland.ebg.nl/diensten.

Uit de Broedergemeente (in andere landen en talen)

De gemeente Herrnhut heeft alle lezingen van de Stille Week volgens het uitgebreidde Duitse rooster opgenomen. U kunt deze diensten elke dag via www.herrnhut.ebu.de/aktuell/ (Duits).

De gemeente Königsfeld streamt al heel lang haar kerkdienst via koenigsfeld.evara.de/aktuell/online-uebertragung/. Hier kunt u zaterdag om 19:00 uur een zangdienst meezingen met orgelbeleiding en zondag 10:00 een kerkdienst volgen en naar verwachting ook de dienstenv van de Stille Week (Duits).

In de Moravian Church in North-America vinden meer diensten plaats, dan wij hier kunnen melden. Een overzicht vind u via deze link: https://www.moravian.org/2020/04/online-worship-opportunities/. Let op de tijden zijn locale tijden. (Engels).

Uit de oecumene:

De Evangelische Omroep heeft aangekondigd de komende weken kerkdiensten uit te zenden. U vindt deze diensten via: portal.eo.nl/samengeloven/kerkdiensten of via
https://www.npostart.nl.

Wij wensen allen een gezegende Stille Week

Foto: ©congerdesign op pixabay.com